Groep 7/8

21-03-2019
Schrijversbezoek Tanja de Jonge
Kinderboekenschrijfster Tanja de Jonge kwam bij groep 7/8 op bezoek, ze had al haar eigen geschreven boeken mee en ze vertelde dingen over haar zelf, daarna hadden we het over je eigen inspiratie om een boek te schrijven, dat werd heel goed beantwoord bijvoorbeeld door je eigen fantasie. Daarna vertelde ze over haar inspiratie van de boeken Cyberboy en Syntopia. Toen las ze zelf uit haar eigen geschreven boek voor namelijk Syntopia. Dat kon ze heel goed vertellen. Daarna mochten we vragen stellen. We vonden het allemaal heel leerzaam en leuk.

Maud en Stella
13-03-2019
Theoretisch verkeersexamen groep 7
Op 4 april neemt groep 7 deel aan het Nationaal verkeersexamen. In de klas gaan de kinderen de komende weken examens oefenen. Het is natuurlijk belangrijk voor de verkeersveiligheid van uw kind dat er goed geoefend wordt; hoe meer verkeerservaring, hoe veiliger je kind het verkeer in gaat.
U kunt uw kind helpen in de voorbereiding op het examen. Via de oefensite; examen.vvn.nl, kan uw kind oefenexamens maken.
Deze week krijgt uw kind ook een folder mee met belangrijke informatie.

De centrale eindtoets groep 8
Deze week krijgt uw kind een ouderfolder mee naar huis met informatie over de centrale eindtoets. In deze folder vindt u alle belangrijke informatie m.b.t. de eindtoets.
Mocht u hierover nog vragen hebben, dan kunt u daarvoor terecht bij de groepsleerkracht.

Veldhoven Tennist!
Twee weken geleden is groep 7-8, bij de gymlessen, gestart met het Tennisprogramma Veldhoven Tennist! Om het project af te sluiten gaan de drie tennisverenigingen, Sportivity Service en Amjoy een eindevenement organiseren. Uit elke klas mag de leerkracht samen met de Tennistrainer twee fanatieke jongens en twee fanatieke meisjes selecteren. Dit zal gebeuren in de week na de carnavalsvakantie. De geselecteerden mogen als ze willen deelnemen aan de grote finale op zaterdag 13 april bij David Lloyd.
21-02-2019
Popsong
Afgelopen dinsdagmiddag was het zo ver: eindelijk mocht groep 7-8 optreden in de Schalm met hun zelfgemaakte lied. In een hele volle zaal, met ook veel ouders in het publiek heeft de groep een heel mooi optreden gegeven. De jury vond de tekst heel sterk.

Hieronder een stukje tekst met foto uit het Eindhovens Dagblad:

De bovenbouw streed dinsdagmiddag om de Popbende-trofee. Twaalf groepen schreven eerder samen met een gastdocent een lied op een melodie. Xanthe Peterse (12) zit in groep 8 van basisschool aan ’t Heike. ,,Ons lied gaat over gevoelens. Toen het klaar was, hebben we in groepjes bij stukjes tekst iets verzonnen, zoals een dansje.”

https://www.ed.nl/veldhoven/voor-het-eerst-optreden-in-de-echte-schalm~af205f89/
14-02-2019
Veldhovens voorleeskampioenschappen
Woensdag 13 februari werden de voorleeskampioenschappen gehouden in de Schalm. Julian van de Laak heeft deelgenomen namens onze school. Samen met 6 andere leerlingen van Veldhovense basisscholen deed hij mee aan deze wedstrijd. Wat was het spannend! De jury vertelde dat één persoon toch echt de beste was… deze persoon had een goede introductie en las voor met hele goede intonatie…
Julian van de Laak is de Veldhovens voorleeskampioen van schooljaar 2018-2019!!!   
                                              Van harte gefeliciteerd!                                  
Hij mag op zaterdag 16 maart Noord-Brabant gaan vertegenwoordigen in Goirle.


Veldhoven Tennist
Vanaf 18 februari t/m 18 maart
zal groep 7-8 tijdens de gymlessen op maandag deelnemen aan Veldhoven Tennist. De tennislessen worden georganiseerd door Brede School Veldhoven. Door middel van allerlei activiteiten en spelvormen, met en zonder racket, wordt er tijdens deze lessen gewerkt aan het balgevoel van leerlingen en ze maken kennis met de sport tennis.
07-02-2019
Popsong

Zoals jullie wellicht wel weten heeft groep 7-8 meegedaan aan het opleidingsprogramma muziek: onderdeel De Popbende, hierbij hebben zij hun eigen popsong gemaakt en ingezongen.
Op 19 februari zullen zij met meerdere groepen van verschillende scholen dit muziekfeest in Theater De Schalm ten uitvoer brengen.
Onze groep strijdt dan voor de Art4U-Brede School Trophee.
De winnaar wordt uitgenodigd om in het avondprogramma (19:00 uur) nog eens optreden.
Tijdens dit optreden zijn er voor onze groep 22 plaatsen beschikbaar om te komen kijken naar het optreden. U kunt zich hiervoor opgeven bij de leerkracht. Let op: vol= vol!
De voorstelling Start om 13:15 uur.31-01-2019
Spreekbeurten en boekbesprekingen
Op dinsdag 5 februari gaan de leerlingen van groep 7 starten met de spreekbeurten. De kinderen hebben voor de kerstvakantie al de datum hiervan meegekregen. Op de dag van de spreekbeurt, moeten ze ook het werkstuk inleveren. Dit werkstuk is uitgebreider dan de power point presentatie. Het moet voorzien zijn van een titelblad, inhoudsopgave, zelfgemaakte teksten en illustraties. Aan het einde van het werkstuk geven de kinderen hun mening over het onderwerp en vermelden ze de bronnen.
De eerst boekbesprekingen van groep 8 starten op vrijdag 15 februari.

Allemaal veel succes met de voorbereidingen!

Veldhovense Voorleeswestrijd
Op 13 februari is het dan eindelijk zo ver: Julian van de Laak gaat onze school vertegenwoordigen tijdens de Veldhovense Voorleeswedstrijd in de Schalm. Met groep 7-8 gaan we Julian natuurlijk aanmoedigen. Julian zal 12 februari aan de hele school het stukje gaan voorlezen wat hij heeft voorbereid.                        
10-01-2019
Cito toetsen
In de groep 7-8 zullen donderdag 10 t/m vrijdag 18 januari de Midden toetsen van de cito worden afgenomen. De onderdelen; rekenen, technisch lezen (AVI en Drie Minuten Toets), spelling (werkwoorden en niet werkwoorden) en begrijpend lezen worden getoetst. Deze toetsen zullen voornamelijk in de ochtend plaatsvinden. Bij dezen dan ook de vraag om hier zoveel mogelijk rekening mee te houden met mogelijke afspraken bij bijvoorbeeld de orthodontist en huisarts
De uitslagen zullen worden besproken tijdens de oudergesprekken die gepland staan in februari. Tijdens de gesprekken wordt, voor de leerlingen van groep 8, ook het onderwijskundige rapport en het definitieve advies besproken.
13-12-2018
Popsong  
Afgelopen dinsdag zijn de opnames geweest van de popsong. Dit was een heel mooie ervaring. De kinderen moesten in groepjes hun eigen lied inzingen. Het ging erg goed en de kinderen hebben veel complimenten gekregen! De opnames worden in de kerstvakantie gemonteerd door mensen van Art4U. We zijn erg benieuwd naar het resultaat.


29-11-2018
Schoolschaatsen
Ook dit jaar gaan we met groep 7-8 schaatsen op de ijsbaan aan De Plaatse in Veldhoven Dorp. We zijn aan de beurt op vrijdag 21 december. We zullen op school vertrekken om 9.45 uur. De kinderen krijgen vanaf 10.05 uur tot 10.55 uur schaatsles en mogen ook zelf schaatsen. De kinderen moeten deze dag op de fiets komen, ook zijn handschoenen verplicht. Uw kind mag eigen schaatsen meenemen. Mocht uw kind geen schaatsen hebben, kunnen deze geleend worden. Als ouder mag u natuurlijk komen kijken. Verder zijn we nog op zoek naar 1 of twee ouders die mee willen fietsen.


15-11-2018
Philips Museum
Dinsdag 20 november
zal groep 7-8 een bezoek gaan brengen aan het Philips Museum voor het educatief programma ‘Kijk in je lijf’. Dit project gaat over gezondheid en de binnenkant van je lijf. Het programma sluit mooi aan bij het nieuwe thema van Natuur; ‘voeding en je lichaam’.
We zijn nog op zoek naar ouders die deze middag zouden kunnen rijden en een groepje kunnen begeleiden in het museum. We vertrekken om 12.30 uur en zullen rond 15.00 uur weer terug zijn op school.01-11-2018
PreHistorisch Dorp
Vorige week heeft groep 7-8 een bezoek gebracht aan het PreHistorisch Dorp. Hier hebben de kinderen in groepjes, onder begeleiding van enkele ouders, gewerkt aan oude ambachten. Elk kind heeft een beiteltje gesmeed. In mergelsteen hebben ze mooie figuren gemaakt, met hun zelfgemaakte beiteltje. Verder hebben de kinderen met leer een klein tasje gemaakt voor het beiteltje. Toen de kinderen klaar waren, hebben ze nog met oude spelletjes gespeeld. Het was een zeer leuke en leerzame ochtend. Natuurlijk dank aan de ouders die mee zijn gegaan!25-10-2018
Voorleeskampioen
Tijdens de Kinderboekenweek, voor de herfstvakantie, hebben enkele kinderen uit groep 7-8 in de verschillende klassen voorgelezen. De kinderen zijn beoordeeld op het voorlezen. Hieruit is één winnaar gekozen als voorleeskampioen van onze school. Dit is geworden…. Julian van de Laak!! Hij zal in het voorjaar van 2019 onze school gaan vertegenwoordigen tijdens de Veldhovense voorleeskampioenschappen in de Schalm. Julian, van harte gefeliciteerd, knap gedaan!11-10-2018
Groot AugDictee
Deze week heeft groep 8 de voorronde van het Groot AugDictee gemaakt. Dit dictee is geschreven door Tosca Menten. De winnaar van deze voorronde, mag op donderdag 8 november naar het Augustinianum waar de finale plaatsvindt. Daar wordt het dictee voorgelezen door Tosca Menten.
Om een indruk te geven van de moeilijkheid, hieronder 2 zinnen uit het dictee;

  1. Tijdens het kanoën kanoden ze linea recta de verkeerde kant op.
  2. Bij het estafettezwemmen belandden de twee malloten in de verkeerde baan.

Iedereen heeft ontzettend zijn best gedaan, maar er kan natuurlijk maar één winnaar zijn en dit is……………
Maud Adriaans!!!!
Maud, van harte gefeliciteerd! Heel veel succes 8 november.27-09-2018
Bezoek Prehistorisch dorp
In het kader van ons geschiedenisonderwijs brengt groep 7-8 op 26 oktober een bezoek aan het PreHistorisch Dorp. We zullen dan om 8.30 uur vertrekken en we verwachten rond 11.30 uur weer terug te zijn op school. Voor deze ochtend zijn we op zoek naar ouders die zouden kunnen rijden. U kunt zich hiervoor opgeven bij de leerkracht. Bij voorbaat dank.20-09-2018
Kinderpostzegelactie 2018
Ook dit jaar doet onze klas mee aan de kinderpostzegelactie. Op maandag 24 september zal de eerste uitleg gegeven worden in de klas en krijgen de kinderen hun missie-envelop mee naar huis. In deze envelop vindt u een brief aan de ouders en een brief aan de leerling met daarin belangrijke informatie. Leest u deze a.u.b. goed door.
De actie start op woensdag 26 september. De kinderen van groep 7-8 zijn dan om 12.00 uur uit, zodat ze kunnen gaan starten met de actie.
Deze dag krijgen ze de missie-map met daarin de bestelmaterialen mee naar huis. De kinderen hebben t/m 3 oktober de tijd om de kinderpostzegels te verkopen.

Nationale voorleeswedstrijd 2018-2019
Ook dit jaar zal onze school deelnemen aan de nationale voorleeswedstrijd. Leerlingen van groep 7 en 8 mogen hieraan meedoen. De voorrondes vinden plaats tijdens de Kinderboekenweek. De kinderen gaan in deze week voorlezen in de verschillende groepen op onze school. Uiteindelijk wordt er 1 schoolkampioen uitgekozen.
De vervolgronde zal tussen januari en maart plaatsvinden in De Schalm. De Veldhovense voorleeskampioen mag dan deelnemen aan de provinciale finale.13-09-2018
Boekenkring
Aanstaande vrijdag starten we met de eerste boekenkringen. De kinderen vertellen waar het boek over gaat, wie de hoofdpersonen zijn en ook geven ze informatie over de schrijver. Ook lezen ze een stukje voor uit hun boek. De kinderen leren op deze manier te spreken voor de klas. Tevens stimuleren we hiermee de leesmotivatie doordat kinderen zien en horen dat er veel mooie/leuke/grappige/spannende boeken zijn.


30-08-2018
Hout
We zijn dit schooljaar tijdens de natuurlessen gestart met het thema: ‘De wereld om je heen’
In dit thema staat hout centraal:

  • Wat maakt je van hout?
  • Waar komt hout vandaan?
  • Hoe werk je met hout?

In de komende weken gaan de kinderen zelf werken met hout. De bedoeling is dat de kinderen tijdens de creatieve lessen een vogelhuisje ontwerpen en maken van hout.
Mocht u hier thuis hout hebben wat wij mogen gebruiken, dan is dit zeer welkom!23-08-2018
Start schooljaar
Ook in groep 7-8 hebben we de eerste week van dit scholjaar er al weer bijna op zitten. We hebben samen al gesproken over de regels en afspraken in de klas. Alle spullen zijn uitgedeeld en van de meeste vakken hebben we de eerste lessen al gehad. Er wordt hard en goed gewerkt en de kinderen komen zelf met ideeën en goede vragen. Een super goed begin van dit schooljaar!